Ihlet vagy elhatározás?

Biztos találkoztál már azzal a tanáccsal, hogy az ihletre nem szabad várni, hanem le kell ülni, és neki kell állni írni. Ehhez szorosan kapcsolódik az a mondás is, hogy az íráshoz leginkább fenék kell. Ez nyilván igaz, hisz rengeteg számítógép előtti ücsörgés szükséges egy kézirat befejezéséhez.

De vajon az ihlet tényleg elhanyagolható?
Elég helyette beilleszteni az írást a napi rutinba?

Azt gondolom, ahogy az életben semmire, erre sem létezik olyan megoldás, ami mindenkire érvényes. Vannak olyan típusú írók, akiknek a rendszeresség jön be. Ők előre beütemezik az íróidőt a napjukba, amikor tényleg leülnek, és írnak. Aztán vannak azok, akik hiába állnának neki írni minden nap ugyanakkor, csak az üres Wordöt bámulnák, ám amikor rájuk tör az ihlet, akkor villámgyorsan elkészülnek több tíz oldallal.

És ez még csak a két véglet, közöttük számtalan variáció létezik.

Teljesen normális, ha egy módszer, ami másoknak segített, nálad nem válik be. Hisz nem vagyunk egyformák. Az is normális, ha egy korábban bevált módszer hirtelen már nem működik nálad. Hisz folyamatosan változunk, és ezzel az íráshoz való viszonyunk is átalakul. Az a fontos, hogy megtaláld azt a módszert, ami passzol hozzád, aminek a segítségével kényelmesen tudsz alkotni.

Néhány tipp:

  1. Ha a napi rutinba szeretnéd beilleszteni az írást, de vannak napok, amikor képtelen vagy haladni a kézirattal, akkor se keseredj el azonnal. Inkább végezz az írós idődben háttérkutatást, javítsd a már megírt részeket vagy dolgozz a vázlatodon. Így is a történettel foglalkozol.
  2. Döntsd el előre, mikorra szeretnél elkészülni a kézirattal. A határidő kitűzése segíthet abban, hogy haladj az írással. Míg a „majd egyszer elkészül” halogatásra adhat okot.
  3. Ha szükséged van az ihletre az íráshoz, akkor figyeld meg, mikor szokott homlokon csókolni a múzsa. Reggel, mielőtt a család felkel? Vagy este, amikor már elcsendesedett a ház? Esetleg egy nyüzsgő kávézó közepén? Ha tisztában vagy ezekkel, akkor könnyebb lesz akkor leülnöd a gép elé, amikor tényleg tudsz is írni.
  4. Ha nehezen hangolódsz rá az írásra, próbálj meg kialakítani egy rituálét. Nem kell semmi komolyra gondolni, elég annyi is, hogy készítesz magadnak egy kávét, előszeded a füzetet, amiben a jegyzeteidet írod, és átfutod az utolsó jelenetet, ahol korábban abbahagytad. A lényeg, hogy ha mindig ugyanazzal a pár tevékenységgel indítasz, könnyebben rá tudsz készülni az írásra.
  5. Ha az a típus vagy, akit a rendszeresség motivál, akkor vágj bele egy kihívásba. Sok íróknak szóló kihívás indul az interneten, mind közül a leghíresebb a NaNoWriMo (National Novel Writing Month), ahol egy hónap alatt kell megadott mennyiséget (szavakban számolva) összehoznod. De ha ez túl nagy falat számodra, akkor kisebben is kezdheted. Akár egy száz napos kihívással, ahol naponta legalább egy oldalt írsz. A Facebookon lévő írós csoportokban is szoktak indulni ilyen kihívások. (A mi ajánlatunk: PISZKE)
  6. Tudatosítsd magadban, hogy az sem baj, ha néhány nap kimarad írás nélkül. Mert néha pont a lelkifurdalás az, ami leblokkol. Ha pedig tényleg elakadtál, akkor se görcsölj be, inkább próbálkozz, hogy mi segít. Íme néhány lehetőség a sok közül:
  • Van, akinek a zene. (Én például minden regényemhez összeválogatok egy lejátszási listát, ami valahogy passzol a regényem történetéhez, hangulatához, karaktereihez, és ha ezeket a dalokat hallgatom, sokkal könnyebben visszatalálok a regényhez.)
  • A vizuálisabb típusúaknak a történetükhöz illeszkedő képek. (Ilyenkor érdemes egy Pinterest albumot létrehozni, és oda bepakolni minden képet, ami akár a szereplőinkre, akár a helyszínre, akár a hangulatra emlékeztet.)
  • Testmozgás vagy valami teljesen más, monoton tevékenység, ami közben szabadon szárnyalhatnak a gondolatok. (Nekem az autóvezetés ilyen, meg a porszívózás. Ne kérdezzétek, miért, de ilyenkor támadnak a legjobb ötleteim.)
  • Filmnézés, olvasás, vagy csak beülni valahová a barátokkal, családdal. (Sokszor, amikor már nagyon tele van a fejem a történettel, mégsem haladok az írással, nekem csak az segít, ha valami teljesen mást csinálok, és még csak nem is gondolok a regényre. Utána sokkal könnyebben jönnek a gondolatok.)

Végül pedig egy utolsó tanács: Bármilyen típus is legyél, bármilyen módszer is váljon be nálad, azt soha ne felejtsd el, hogy az írás elsősorban szórakozás, nem kötelesség. Érezd jól magad írás közben, ez a legfontosabb.


By Judit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése